Shifokor yurak uchun zararli oziq-ovqat mahsulotlari nomini aytdi
Mutaxassislar to'g'ri ovqatlanishni yurak-qon tomir kasalliklarining oldini olishning eng muhim omillaridan biri deb hisoblaydi.
Kardiolog Anna Biryukova qon tomirlari va yurak salomatligi uchun eng zararli mahsulotlarning nomini aytdi.
Birinchidan, u transyog'larini xavfli deb atadi, ular organizm tomonidan so'rilmaydi va shuning uchun uzoq vaqt davomida qonda aylanib, “yomon” xolesterin darajasini oshiradi.
"Transyog'lar yog' mahsulotlari (margarin, kakao moyi va sut yog'i o'rnini bosuvchi mahsulotlar), tez tayyorlanadigan taomlar (kartoshka, fri, burger, popkorn), qandolat mahsulotlarini tayyorlashda foydalaniladi. Oziq-ovqat mahsulotidagi 100 gramm yog'da 2 grammdan ortiq bo'lmagan transyog' bo'lsa, nisbatan xavfsiz hisoblanadi”, dedi mutaxassis.
Shifokor ko'plab ishlab chiqaruvchilar ushbu cheklovlarni e'tiborsiz qoldirishi va ba'zi mahsulotlarning (popkorn, kartoshka, fri va boshqalar) qadoqlarida transyog'larning tarkibi umuman ko'rsatilmasligi haqida aytib o'tdi.
Bundan tashqari, osh tuzi iste'mol qilish miqdori to'g'ri nazorat qilinmasa, u organizmga zarar keltirishi mumkin, dedi ekspert. Iste'mol qilinadigan tuzning 80 foizi “yashirin” turdagi oziq-ovqat mahsulotlarida mavjud. Non, kolbasa, yarim tayyor mahsulotlar, zaytun, pomidor sharbati, mayonezda ko'p miqdorda tuz mavjud.
Kardiolog Anna Biryukova qon tomirlari va yurak salomatligi uchun eng zararli mahsulotlarning nomini aytdi.
Birinchidan, u transyog'larini xavfli deb atadi, ular organizm tomonidan so'rilmaydi va shuning uchun uzoq vaqt davomida qonda aylanib, “yomon” xolesterin darajasini oshiradi.
"Transyog'lar yog' mahsulotlari (margarin, kakao moyi va sut yog'i o'rnini bosuvchi mahsulotlar), tez tayyorlanadigan taomlar (kartoshka, fri, burger, popkorn), qandolat mahsulotlarini tayyorlashda foydalaniladi. Oziq-ovqat mahsulotidagi 100 gramm yog'da 2 grammdan ortiq bo'lmagan transyog' bo'lsa, nisbatan xavfsiz hisoblanadi”, dedi mutaxassis.
Shifokor ko'plab ishlab chiqaruvchilar ushbu cheklovlarni e'tiborsiz qoldirishi va ba'zi mahsulotlarning (popkorn, kartoshka, fri va boshqalar) qadoqlarida transyog'larning tarkibi umuman ko'rsatilmasligi haqida aytib o'tdi.
Bundan tashqari, osh tuzi iste'mol qilish miqdori to'g'ri nazorat qilinmasa, u organizmga zarar keltirishi mumkin, dedi ekspert. Iste'mol qilinadigan tuzning 80 foizi “yashirin” turdagi oziq-ovqat mahsulotlarida mavjud. Non, kolbasa, yarim tayyor mahsulotlar, zaytun, pomidor sharbati, mayonezda ko'p miqdorda tuz mavjud.