Endilikda O‘zbekistonda ovqatni isrof qilganlar jarimaga tortiladi
Endilikda O‘zbekistonda ovqatni isrof qilganlar jarimaga tortiladi
Endi ovqatlanishda isrofgarchilikka yo‘l qo‘ygan shaxslarga moliyaviy jarimalar qo‘llaniladi. Bu haqda prezident tomonidan imzolangan PQ-171-sonli qarorda nazarda tutilgan.
Hujjatda keltirilishicha, 1-iyulga qadar umumiy ovqatlanish sohasida oziq-ovqat chiqindilari hosil bo‘lishini kamaytirish va ortiqcha isrofgarchilikning oldini olish maqsadida "Oqilona iste’mol" dasturi ishlab chiqiladi.
Shu bilan birga BMT Oziq-ovqat va qishloq xo‘jaligi tashkiloti tavsiyalarini joriy etish ham nazarda tutilgan.
Dasturga ko‘ra, isrofgarchilikka yo‘l qo‘ygan shaxslarga moliyaviy choralar qo‘llaniladi va nazorat mexanizmlari o‘natiladi.
Dasturda quyidagilar nazarda tutiladi:
– davlat organlari tomonidan tashkil etiladigan tadbirlarda oziq-ovqat iste’molining oqilona meyorini belgilash, ortiqcha iste’molni kamaytirish, shu jumladan, bir shaxsga bir martalik ovqatlanish meyorini belgilash;
– umumiy ovqatlanish sohasidagi tadbirkorlar va iste’molchilarning oziq-ovqat mahsulotlariga nisbatan mas’uliyatini oshirish;
– aholi o‘rtasida to‘g‘ri ovqatlanish odatlarini shakllantirish va ortiqcha isrofgarchilikning oldini olish hamda meyoridan ortiq iste’molni targ‘ib qilishni cheklash.
Endi ovqatlanishda isrofgarchilikka yo‘l qo‘ygan shaxslarga moliyaviy jarimalar qo‘llaniladi. Bu haqda prezident tomonidan imzolangan PQ-171-sonli qarorda nazarda tutilgan.
Hujjatda keltirilishicha, 1-iyulga qadar umumiy ovqatlanish sohasida oziq-ovqat chiqindilari hosil bo‘lishini kamaytirish va ortiqcha isrofgarchilikning oldini olish maqsadida "Oqilona iste’mol" dasturi ishlab chiqiladi.
Shu bilan birga BMT Oziq-ovqat va qishloq xo‘jaligi tashkiloti tavsiyalarini joriy etish ham nazarda tutilgan.
Dasturga ko‘ra, isrofgarchilikka yo‘l qo‘ygan shaxslarga moliyaviy choralar qo‘llaniladi va nazorat mexanizmlari o‘natiladi.
Dasturda quyidagilar nazarda tutiladi:
– davlat organlari tomonidan tashkil etiladigan tadbirlarda oziq-ovqat iste’molining oqilona meyorini belgilash, ortiqcha iste’molni kamaytirish, shu jumladan, bir shaxsga bir martalik ovqatlanish meyorini belgilash;
– umumiy ovqatlanish sohasidagi tadbirkorlar va iste’molchilarning oziq-ovqat mahsulotlariga nisbatan mas’uliyatini oshirish;
– aholi o‘rtasida to‘g‘ri ovqatlanish odatlarini shakllantirish va ortiqcha isrofgarchilikning oldini olish hamda meyoridan ortiq iste’molni targ‘ib qilishni cheklash.